Magyarországon a lakosság nagy része a saját lakást preferálja, mert biztonságot és stabilitást nyújt. Ezzel szemben a nyugati országokban rég más a felfogás, inkább kedvelik a lakásbérlést, ami rugalmasságot és szabadságot ad. Most ezt a két nézőpontot járjuk körbe.

 

A saját ingatlan vásárlása általában több év munkája, mégis nagyon sokan szeretik, mert hosszútávon biztonságot nyújt, hiszen a hitelmentes ingatlanok életünk végéig a saját vagyon részét képezik, és örökíthetőek is.

 

 

Azonban mára a megváltozott munkaerőpiac hatására átalakultak a lakhatási lehetőségek is. Egyre többen vállalnak munkát az otthonuktól távol, és sokan nem szeretik lekötni magukat, így viszonylag gyakran (néhány évente) költöznek másik városba, vagy akár országba. Ilyenkor nagyon érdemes megfontolni, hogy szükség van-e egy saját ingatlanra.

 

Emellett azt is fontos átgondolni, hogy a lakás, amit vásárolni szeretnénk, egész életünkben kihasználható lesz-e. Hiszen másra van szüksége egy egyetemistának, egy fiatal párnak, egy háromgyerekes családnak, és egy fiatal nyugdíjas párnak, akikhez a gyerekek már csak néhány hétvégén látogatnak haza.

 

A stabil és egész életre szóló lakás mellett így más szempontok is előkerülnek, amiket nem hagyhatunk figyelmen kívül. Ezek közé tartozik a rugalmasság, az élethelyzethez alkalmazkodó lakásméret, valamint a gyors és rövidtávú megoldást keresők számára is érdemes lehet a bérlés mellett dönteni.