Az albérletkeresés néha olyan érzés, mintha a leggyorsabbnak és legügyesebbnek kellene lenned a versenyben, hogy megcsípd álmaid lakását. Az ingatlanpiac gyors, hamar változik, és az igazán jó lakások pillanatok alatt eltűnhetnek. De van pár trükk, amivel felkészülten indulhatsz a lakásvadászaton, hogy ne kelljen azon aggódnod, hogy elviszik előled a kiszemelt lakást.

 

  1. Tudd, mit keresel – és ne halogass

Mielőtt belevágnál a keresésbe, érdemes tisztában lenned azzal, mit is keresel pontosan. Hol szeretnél lakni, mekkora lakásra van szükséged, és mennyi a maximális havi bérleti díj, amit ki tudsz fizetni? Mi az, amit mindenképp szeretnél és nem fogsz lemondani róla? (pl erkély, vagy gardrób) Ezekkel a kérdésekkel már előre eldöntheted, melyik hirdetéseket érdemes megnyitni és megnézni, és nem pazarolsz időt felesleges körökre. Ha megtaláltad a megfelelőt, cselekedj gyorsan! Ne gondolkodj túl sokat, mert más is lehet, aki ugyanazt a lakást nézte ki, és a halogatás miatt lecsúszhatsz róla.

 

  1. Kapcsolatfelvétel: Légy az első, aki ír vagy telefonál

Amikor megtalálod a tökéletes lakást, a gyorsaság a kulcs. Ha csak emailt írsz, készülj fel arra, hogy lehet, mire válasz érkezik, már rég elkelt a lakás. Érdemes telefonon is érdeklődni – ha van megadott szám –, hiszen így azonnal kapcsolatba léphetsz a hirdetővel. Ha nem érnéd el telefonon, küldj egy udvarias üzenetet, és jelezd, hogy komoly érdeklődő vagy. Egy határozott, de kedves üzenet segíthet, hogy ne tévesszenek szem elől.
 

  1. Mutatkozz be rendesen!

Hidd el, sokan hívják a hirdetőket. Előnyt jelent, ha udvariasan szólsz bele a telefonba, elmondod a teljes neved és válaszolsz a feltett kérdésekre. Ha nem kérdeznek, akkor is jó ha bemutatkozol, hogy hányan és mikortól költöznétek, mivel foglalkoztok, van e kisállatotok, stb. A bérbeadók jobban elköteleződnek valaki mellett, akiről már tudnak valamit és ha nagyon szimpatikus számukra a jelölt, akkor a legtöbb esetben, addig nem adják másnak a lakást, amíg nekik (neked) meg nem mutatták.

 

  1. Felkészülten érkezz – Már az első találkozóra

Gyakran az első érdeklődők közül választják ki a bérlőt, és ha már az első találkozóra felkészülsz, az nagy előnyt jelenthet. Legyen nálad minden szükséges dokumentum: személyi igazolvány, munkáltatói igazolás, és készpénz. Ha minden klappol, azonnal lefoglalhatod a lakást, (persze dokumentált formában, semmiképp ne adj pénzt senkinek aláírt jegyzőkönyv vagy szerződés nélkül!!) A foglalózással biztosíthatod saját magad számára a lakás meglétét, mivel utána másnak már nem mutathatják, és a tulajdonos részéről is biztos, hogy meg van a bérlő, aki hamarosan beköltözik. Win-win.

 

  1. Tárgyalás és kompromisszum – De ne játszd túl

Bérleti díjról alkudni ér, de fontos, hogy ésszerű határokon belül maradj. Ha túlságosan le akarod nyomni az árat, lehet, hogy a hirdető másnak adja ki a lakást, aki hajlandó többet fizetni. Légy nyitott a tárgyalásra, de ne kérdőjelezd meg túlzottan a feltételeket.

 

  1. Kompromisszum - Ne várj az tökéletesre, de ne is érd be akármivel

Az ingatlanpiac dinamikus, és ha túl sokáig vársz a „tökéletes” lakásra, lehet, hogy sok jó lehetőségről lemaradsz. Fontos azonban, hogy ne köss kompromisszumot olyan szempontokban, amik valóban fontosak neked (például a környék, a közlekedés vagy a lakás állapota). Ha úgy érzed, hogy a lakás megfelel az alapvető igényeidnek, akkor érdemes lépni, különben gyorsan elkelhet.

 

Az albérletkeresés lehet izgalmas és stresszes is, de ha felkészült vagy, és gyorsan cselekszel, könnyen megtalálhatod a számodra tökéletes otthont.