Ha kiadod a lakásod, az izgalmas és jó befektetés de egyben kihívás is lehet. A megfelelő bérlő kiválasztása alapvető fontosságú, hiszen senki sem akarja, hogy a lakásából romhalmaz legyen, vagy hogy a bérleti díjat hónapokig hiába várja. Hogyan lehet tehát megtalálni azt a bérlőt, aki úgy bánik az ingatlanoddal, mint a sajátjával és időben is fizet?

 

Íme 10 tipp, amit érdemes szem előtt tartani!

 

  1. Nézd meg a bérlő anyagi helyzetét

Nem azt mondjuk, hogy turkálj  a bérlő zsebében de fontos, hogy meg tudja engedni magának a bérleti díjat. Kérj egy jövedelmigazolást és győződj meg róla, hogy van elég bevétele, hogy kifizesse a rezsit és a bérleti díjat. Egy jó ökölszabály: a havi bérleti díj ne haladja meg a bérlő jövedelmének egyharmadát. Ha túl sok kiadása van, előbb-utóbb gond lehet a fizetéssel.

 

  1. Figyelj a részletekre

Lehet, hogy online már megbeszéltetek mindent, de a személyes találkozó sokat elárul a bérlővel kapcsolatban. Egy jó beszélgetés sokat elárulhat a személyiségéről. Figyeld meg, hogyan kommunikál, és hogy milyen benyomást kelt. Ne csak a hivatalos papírokat nézd, hanem a megérzéseidre is hagyatkozz!

 

  1. Kérj referenciát korábbi bérbeadóktól

Ha valaki már korábban is bérelt lakást, érdemes kikérni az előző bérbeadó véleményét. Egy egyszerű telefonhívás vagy email segíthet megérteni, hogy a bérlő milyen állapotban hagyta az előző lakást, és hogy pontosan fizetett-e. Ha a bérlő elkerüli a referencia megadását, az már önmagában is gyanús lehet.

 

  1. Kaució: ne hagyd ki!

A kaució nem extra bevétel, hanem egy biztonsági háló számodra. Kérj két-három havi kauciót, hogy biztosítva legyél a lehetséges károk vagy elmaradó bérleti díjak esetére. Ha a bérlő húzódozik a kaució megfizetésétől, az figyelmeztető jel lehet.

 

  1. Kérdezd meg, mi a terve a bérléssel

Mennyi időre tervezi bérelni az ingatlant? Ha valaki csak néhány hónapra keres lakást, az rövid távú megoldás lehet, és a folyamatos bérlőváltás sok fejfájást okozhat. A hosszú távra tervező bérlő jobb választás lehet, mert stabilabb jövedelmet biztosít számodra.

 

  1. Tudd meg, hányan költöznek be

Mindig kérdezd meg, hogy a bérlő egyedül költözik-e, vagy van társa, családja, esetleg háziállata. Több ember vagy egy nagyobb család nagyobb terhelést jelenthet az ingatlanra.

 

  1. Háziállatok? Gondold át kétszer!

Ha a bérlő kisállatot szeretne hozni, mérlegeld, hogy belefér-e egy plusz amortizációs tényező. Egy cica vagy kutya sok örömöt hozhat, de egyben extra kockázatot is jelenthet a bútorokra és a padlóra nézve. Ha megengeded, érdemes egy külön „kisállat kauciót” kérni, hogy védve legyél a lehetséges károkkal szemben.

 

  1. Legyen egyértelmű a házirend

Mielőtt bérbe adod a lakást, tisztázd a szabályokat! Engedélyezett-e a dohányzás? Van-e valami speciális kikötésed? A bérleti szerződésben világosan le kell fektetni ezeket a szabályokat, hogy elkerüld a későbbi félreértéseket és vitákat.

 

  1. Ismerd meg a bérlő szokásait

Kérdezd meg, hogy milyen életvitelt folytat. Például dolgozik otthonról, vagy sokat utazik? Hobbiként esetleg hangszeren játszik, ami zavarhatja a szomszédokat? Minél többet tudsz meg a bérlőről, annál könnyebb lesz felmérni, hogy passzol-e a lakásodhoz és a környékhez.

 

  1. Ne akarj túl sokat

Ne ess bele abba hibába, hogy túl magas áron hirdeted meg a lakásod, amire nagy nehezen lesz egy érdeklődő, aki ki is venné. Ha szerencsés vagy, az az egy érdeklődő egy nagyszerű bérlő lesz de ha nem, akkor akár milliókat is veszíthetsz.

 

A bérbeadás nagyszerű bevételi forrás lehet, de csak akkor, ha a megfelelő bérlőt választod ki. Ne siessd el a döntést! Szánj időt arra, hogy utánajárj a bérlő hátterének, kérj referenciát, és tartsd szem előtt a fent felsorolt tippeket.

Vagy kérj segítséget referenseinktől, a megfelelő bérlő kiválasztásában.