Sajnos elég erőteljes sztereotípia az emberek fejében még mindig, s több sebből is vérző téma a 8. ker.hallatán ,
a " környék " szó , s az ahhoz kapcsolódó félelmek, aggályok stb... ami elég sok mindent rejt magában.

Leginkább a roma lakóközösség erőteljes jelenlétét, a drogozást , a veszély érzetet , a " gettó"t jelenti a nem kimondott szavak szintjén...
Sajnos ez a sztereotípia valósan létező probléma a 8.kerület bizonyos részeiben, s akár konkrét utcákkal pontosan körbe is határolható , de nem igaz az egész kerületre.
Mert nagyon kevesen tudják , hogy már itt ezekben a kerület részekben is milyen erőteljes és szemmel látható fejlesztések, beruházások történtek az elmúlt években 2016-ig bezárólag.


A legújabbak pl. a kényes részeken, a Corvin sétány végénél az új NOKIA Központi épületei, székháza , melynek köszönhetően rengeteg külföldi érdeklődik az ottani kiadó lakások felől, s nem csak a Corvin sétányi lakásokat nézve , hanem a környező tégla, panel, új építésű házak lakásait is beleértve : Práter, Tömő ,Szigony,Kálvária , Illés, Leonardo da Vinci , Nap, Jázmin, Füvészkert , stb....utcákban.
Ezért akik itt vásárolnak lakásokat befektetési céllal, egészen biztosan ki tudják adni külföldieknek és akár magyaroknak is, ha jó minőségű ,felújított, a mostani elvárásoknak megfelelő az adott lakás. Értve 1 szobás, 2 külön nyíló szobás , vagy 3 : 1+2 félszobás , 2 külön hálós lakásokra.....Ezek a standard keresési paraméterek.


 

Külföldieknél persze fontos az alap bútorozottság (természetesen mostani, korunknak megfelelő bútorokkal, de nem kell , hogy nagyon drága legyen, csak jó minőségű) , a konyhában lehetőleg minimális konyhai tárgyakkal 2-4 személy részére, egy normális, tiszta fürdőszoba, s lehetőleg külön WC...
A külföldi keresők leginkább a NOKIÁ-tól érdeklődők, informatikusok , s Indiából, Perzsiából( Irán ) , valamint a SOTE karairól, más egyetemekről. 
Ezért a tulajdonosok fontos, hogy jól beszéljenek angolul , ha bármilyen probléma lépne fel az adott bérlővel, vagy legyen egy olyan jó barát, aki segíti a fordítást egész évben. Tehát a jó kommunikáció !!

Visszatérve a problémás kerület részekre, kevesen tudják, milyen sok híres egyetem , gimnázium van a közelben, ami szintén elgondolkodtató , ha az emberek félemeiről beszélünk, a " De milyen ez A KÖRNYÉK?" - kérdéssel kapcsolatban. 

Például:

- Szigony utcában: Pázmány Péter Egyetem Informatikai kara
- Tavaszmező utcában az Óbudai Egyetem kihelyezett karai 
- Fazekas Mihály Ált. Isk.és Gimnázium, ahová csak nagyon kevesen juthatnak be a kis gyerekektől indulva a gimnazistákig bezárólag, mert az ország, Budapest legokosabb fiataljai kerülhetnek csak be. Azt kérdezed, hogy merre van? A Baross utcában, ahol szintén ettől függetlenül sok roma éli a mindennapjait, normális emberként, családként , és lehet hogy akár rosszabb arcúként is , de mégis normális közbiztonságban együtt élve mindenkivel.

A KÖZBIZTONSÁG, a jó hétköznapi közbiztonság nem kérdés már! Térfigyelő kamerák mindenhol vannak stb.

Nyilván azért tömegközlekdésben, buszon, villamoson az embernek még nyitott szemmel kell járnia és figyelni az értékeire, akárhogy is nézzük, de ezt leszámítva, normálisan lehet élni, vásárolni, közlekedni nappal és este is nyugodtan.
Mert Budapest jó BKV közlekedésének köszönhetően itt van a 4-6-os villamos 5-10 percnyire ezektől az utcáktól, lakásoktól,valamint a 9-es busz, ami Kőbányáról indulva érinti az egész pesti belvárost: Baross u.-Kálvin tér- Üllői út-( 3-4-es metrókat érintve)-Astória (2-es metró és rengeteg budai busz megállója, 47-49es villamosokkal együtt)-Deák tér- Bajcsy-Zsilinszky út-Nyugati pu.- Szent István-krt- MARGITSZIGET !!!- s azután Budára érve a Duna mentén Lajos u.- ( Komjádi uszodával ! )- Kolosy tér ( a " kis Szentendre" nekem  )....- s végül  Flórián tér- Óbuda és Szentendre felé....  ( sokaknak ez nagyon jó és kényelmes utazást biztosít ) egészen Óbudáig eljutva.... akár egy mini "pesti-budai városnéző " lehetőséggel , ha külföldi vagy még Budapestet nem ismerő vidéki ember szemével nézzük akár. És van a 83-as troli is , mely a CORVINUS-ra , 9.ker-be igyekvőknek nagyon jó lehetőség a csodaszép, felújított Fővám Csarnokhoz eljutva , a Duna-partot, Bálnát, stb....érintve ....szemben egyből a Váci u-val....

S akkor még nem is beszéltünk a " 8.ker-i MUMUS" további szép kerületrészeiről, a híres és nagyon is közkedvelt Palotanegyedről, az ottani hangulatról, egyetemi életről ( SOTE fogorvosi kara a Mária u-ban, stb... ),a híres Nemzeti Múzeum kertje , s a környező terek fiatalos, meghitt belvárosi életéről, hangulatáról a Lőrinc pap téren, Szentkirályi utcában, Mikszáth téren, stb... milyen hangulatos kávézók , éttermek vannak , ahol nyáron fantasztikus hangulat van a tereken, napközben a hatalmas napernyőkárnyékában, s esténként egy finom, friss pohár bor, egy jó korsó sör , vagy egy finom kávé , capuccino kiséretében lehet megbeszélni az élet nagy dolgait .

Pezsgő, jó hangulatú élet zajlik itt,kulturált és emberi módon, melyet imádnak az itt élő,dolgozó , tanuló külföldiek, magyar fiatalok, mert nagyon is egyedi , hívogató, barátságos , meghitt hangulatot áraszt ez a "KÖRNYÉK". Egyszerűen VARÁZSA van !  Nagyon biztonságos, persze a tömegközlekedés is fantasztikus, ami szintén nagyon fontos a lakások jó kiadhatósága szempontjából. 4-6-os villamos nappal-éjjel, mindhárom metró 5 percen belül elérhető 2-3-4 es, és a 9-es busz, 83-as trolibusz, amelyekről már írtam, s a Blahánál az összes létező belvárosi busz csatlakozása, mely Pesten és Budán minden irányban szétágazik.

Valamint a teljesen felújított  II.János Pál pápa tér is figyelemre méltó , mert nagyon szépen lett újraparkosítva . 
S itt található az Operaház kihelyezett 2. helyszíne , a pár éve teljes körűen felújított és modernizált híres ERKEL Színház , mely csodálatos opera , balett, ill. más zenés, táncos( néptánc, stb...) daraboknak, színpadi műveknek  ad méltó színhelyet .


És lám EZ IS MIND A 8.KERÜLET !!!!  A híres-neves 8.kerület, azaz " a  Nyócker . "Drága Barátaim " tudtátok ezt mind ??? 

Tehát kérlek tegyétek félre az előítéleteiteket , s járjatok nyitott szemmel és szívvel ebben a szép , és izgalmas, összetett belvárosi kerületben is.

Sajnos az emberek tájékozatlansága, tudatlansága rettenetes és fárasztó, mert még a saját szemükkel látva sem fogják fel, hogy milyen ellentmondásban élnek, vagy mi van a fejükben, mert nem látnak , nem gondolkodnak, csak kiböffentenek szavakat, mondatokat a szájukon.

Én pedig nem győzöm  Budapest szépségét, épületeit ,kávézóink ,  terek, parkok ,ligetek ,  híres színházaink, múzeumaink, gyógyfürdőink-strandjaink,  Duna-part hangulatát, a színeket, fényeket , felfedezni , észrevenni , rácsodálkozni, hogy Igen, ez is mind-mind Budapest!
Mert kevés ilyen változatos , izgalmas,domborzatában is összetett és különleges , szépséges látnivalókkal  megáldott , kulturális programokban bővelkedő fővárosa vanKözép-Európának , s egész Európát tekintve is.

 

Ha a VIII. kerületben van kiadó lakásod vagy épp itt keresel kiadó ingatlant, fordulj Erikához nyugodtan:

HÍVD VAGY ÍRJ NEKI! (KATT IDE!)

 

Viszont én mindezeken keresztül nézve-látva tudom mégis azt mondani , hogy " Budapest, Budapest, te /DE/ CSODÁS.....!!!!  ahogy a régi szép időkben énekelte Rátonyi Róbert, ezt a híres dalt.