Mit gondolsz, hogy melyik kerületekben érzel változást az elmúlt egy évben?

Brutálisan nagy változást nem nagyon észleltem, viszont több lakás jött vissza a piacra. 10-15%-kal magasabbak az árak Pesthez képest. pl.: egy jó helyen lévő lakás simán 120.000 Ft+rezsi, amíg ugyanez Pesten 100.000 Ft.

Melyik a kedvenc kerület részed és miért?

Dolgozom a 11.1..2.3.10.12.-ben , de az I. kerület, alsó része az Attila útig, na azaz igazi nagy kedvenc. Nagyon szeretem ezt a feelinget, olyan mintha nem is Magyarországon lennék. Remek a tömegközlekedés, a sok üzlet, elegáns éttermek, a rakparton könnyen lehet parkolni, ellenben a várban nem!

Kik keresnek Budán lakást?

Nem csak tehetős emberek, hanem azok is akik megunták a pesti nyüzsgést, akik vágynak a csendre, az ingyenes parkolásra és természetesen a kertkapcsolatos ingatlanokra, hiszen legtöbben már családok akik jellemzően hívnak. A külföldi keresőknek, nagyon fontos, hogy megfelelő legyen az ingatlan, nem számít a távolság a munkahelyüktől. Ez inkább egy kicsit magyar szokássá vált, hogy a szemközti házban szeretnénk lakni, vagy a szupermarket előtt tudjunk parkolni.

Mennyire jellemző a rövidtávú kiadás/Airbnb Budán?

Nem igazán, a Dunához közeli lakásoknál inkább jellemző, ahol klassz a panoráma. Több tulajdonosom már próbálkozott, de inkább visszaállnak hosszú távú bérbeadásra, mert biztos befektetési lehetőség, kevesebb ráfordítással. Mivel a piacon ez trend volt, többen a saját tapasztalatra hagyatkoznak, de később kiderül, hogy a sok befektetett energia nem mindenkinek kényelmes vagy megoldható, azoknak érdemes csupán, akik főállásban ezzel foglalkoznak. Elég hamar kiderült az emberek fejében is, hogy nem minden a pénz és hogy továbbra sem ingyen adják.

Milyen problémákba ütközhetnek a bérlők és a befektetők egy körút melletti vagy főút melletti ingatlannál?

Sokszor az emberek azt nézik, hogy milyen és mekkora a négyzetméterszám és milyen a külcsín, milyen ruhába van bujtatva egy lakás. Nem minden a szépség és a számok! Hiszen a régi épületek és a hozzájuk tartozó nyílászárók nagyobb veszteséget hoznak, mint azt gondolják sokan. Nem beszélve a zajról, a szmogról, gyorsan portosodó lakásokról! Több ingatlan a zaj miatt nehezen kiadható, kevésbé szeretik az emberek, így egy rosszul vásárolt lakás akár átok is lehet!

Mik a budai sláger lakások?

Ahol ingyen lehet parkolni! (nevet) Komolyra fordítva a szót, a két különálló szobás lakások a legnépszerűbbek. Azt hiszem a best of a II. kerület és a Rózsadomb. Nagyon fontos, hogy BKV járatok milyen sűrűn közlekednek. Inkább autósoknak való ez a környék. Nagyon át kell gondolni, hogy aki nem autóval közlekedik, képes e a budai hegyekben közlekedni. Áldozatot kell hozni, télen kényelmetlenebb autóval közlekedni a hegyekben, de a budai feeling azért egy életérzéssel felér.

Beszéljünk a nagy értékű ingatlanokról, nálad az mit jelent?

1000- 1500 euró fölött, legtöbbször üzletemberek és külföldiek keresnek ilyen lakásokat, melyek általában nappali + 2 hálós azaz 3 szobás lakások. Nagyon szeretik a penthouse-okat pl., fontos szempont a minőségi berendezés, 2 fürdőszoba, terasz-erkély, ingatlanhoz tartozó garázs (alapvető). A lakóparkoknál a közösségi lehetőségek nagyon vonzóak ilyen pl. a közös medence, úszómdenece, ingatlan alatti konditerem és szauna. A biztonság rengeteget számít, a riasztó, a portaszolgálat egyre inkább azt látom, hogy alapvető igény. Az ilyen jellegű luxus lakóparkokban akár a több havi kauciót is hajlandóak kifizetni a bérlők.

Mi az amit tanácsolsz a budai keresőknek?

Egy kicsit legyenek precízebbek! Nézzék meg a térképen, hogy hol van az adott utca és ne a helyszínen szembesüljön azzal, hogy akár messze is lehet egy adott lakás az elképzeléseinél. Ami nagy hátrány és átok is lehet például egy meredek utcában lévő ingatlan, hiszen a napi rutinszerű közlekedés BKV-val egy edzésnek is felér.

 

Melyek a sláger lakóparkok?

  • Kondorosi lakópark

  • Nádorliget

  • La siesta lakópark (2.3 ker. határán)

  • Mandarin kert (11ker.)

  • Pasapark

 

 

 

Minek vagy a specialistája Gábor?

Büszke vagyok a munkámra, hogy mennyit fejlődtem. Lassan két éve, hogy ingatlanterületen dolgozom, más a stílus Budán, amit nem lehet könyvből megtanulni. Azt hiszem azaz én specialitásom, hogy figyelek az emberekre, érdekel, hogy milyen flow-ban szeretnének élni.

Sokszínű a természetem, ha kell komoly vagyok, máskor igazi humorbomba, de ez így van rendjén. Hálás vagyok, hogy az ügyfeleim továbbítják az elérhetőségemet, így azt gondolom, hogy meg vannak velem elégedve!